Τηλέφωνο: 210-3615-779 (βλ. & κάθε εκδρομή)

Γραφεία: Σόλωνος 34, 106 73 ΑΘΗΝΑΙ

ypaithrioszwi@gmail.com

Οι ώρες αναχωρήσεως νοούνται από τα γραφεία μας. Αφετηρία διαδρομής πούλμαν: Από τα γραφεία-μας ή, για νότιους προορισμούς, το Ζηρήνειο Κηφισιάς. Δυνατότητα επιβιβάσεως και από τις εξής στάσεις: Ευαγγελισμός - Αμπελόκηποι - Αγ. Βαρβάρα - Υγεία - Παραδεισος - Eurobank - Σχολεία Αμαρουσίου - Ζηρίνειο - Κανάρη/Shell - γέφυρα Βαρυμπόμπης. Ρωτήστε για λεπτομέρειες!

2017-10-04

Τριχωνίδα – Εύηνος 27…29-Οκτ-2017 (3ήμερη / 2 διανυκτερεύσεις)

1η ημέρα — Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Αναχώρηση [προσοχή: αλλαγή στην ώρα και στην κατεύθυνση!] από το γραφείο του Συλλόγου μας (Σόλωνος 34, Αθήνα) στις [αλλαγή:] 08:00 07:30 και μισή ώρα [αλλαγή:] νωρίτερα αργότερα από το Ζηρίνειο Κηφισιάς.

[Αλλαγή:] Από τον καινούργιο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου Μέσω Ναυπάκτου, θα φθάσουμε στο Πετροχώρι Αιτωλοακαρνανίας και θα εγκατασταθούμε στο ξενοδοχείο «Αλθαία», στο οποίο θα διανυκτερεύσουμε.

Πεζοπόροι
Από το Πετροχώρι, θα αναχωρήσουν για τη Μυρτιά και τα Λουτρά Μυρτιάς, που είναι γνωστά με την ονομασία «Κόκκινο Στεφάνι» επειδή, όταν δύει ο ήλιος, ο βράχος της πηγής «στεφανώνεται» με κοκκινωπά χρώματα. Ομαλή πορεία που ενδείκνυται για όλους, περίπου 2½ ώρες.

Κοντά στις όχθες της λίμνης Τριχωνίδας, θα δούμε τη Μονή Φωτμού (15ος-16ος αιών), τα ερειπωμένα κελιά και το καθολικό με αξιόλογες τοιχογραφίες.

Στις πλαγιές, ανάμεσα στο Πετροχώρι και το μοναστήρι του Φωτμού, σώζεται ένα από τα λίγα δάση ήμερης βελανιδιάς τής χώρας μας. Μπορούμε να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη για να ανεβούμε στο εκκλησάκι τού Προφήτη Ηλία από όπου θα απολαύσουμε την υπέροχη θέα.

Στον δρόμο μας για τη Μυρτιά, με θέα τη λίμνη Τριχωνίδας, θα δούμε παλιούς  νερόμυλους και μικρούς καταρράκτες.

Στη Μυρτιά θα περιμένει το πούλμαν. Όσοι από τους πεζοπόρους θέλουν, από τη Μυρτιά, μπορούν να συνεχίσουν πεζή προς το μοναστήρι τής Παναγίας τής Μυρτιάς, όπου θα συναντηθούν με τους εκδρομείς. Όσοι πεζοπόροι επιθυμούν, μπορούν μεταβούν στο μοναστήρι με το πούλμαν μαζί με τους εκδρομείς.

Εκδρομείς
Από το Πετροχώρι οι εκδρομείς θα αναχωρήσουν με το πούλμαν για τα Λουτρά Μυρτιάς και τη Μυρτιά, όπου μπορούν να περιηγηθούν και να απολαύσουν τον καφέ τους με υπέροχη θέα στη λίμνη Τριχωνίδας.

Εκεί θα συναντηθούν με τους πεζοπόρους και θα αναχωρήσουν με το πούλμαν για να επισκεφθούν το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιάς (Παναγία Μυρτιώτισσα), σε μαγευτική τοποθεσία, λίγο έξω από το χωριό. Είναι ένα σπουδαίο μνημείο βυζαντινής εποχής, με ιστορία χιλίων σχεδόν ετών. Στο καθολικό, σώζονται εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες μεταβυζαντινής εποχής, διαφόρων σχολών, όπως της Κρητικής και της Ηπειρωτικής Σχολής, καθώς και λαϊκής τεχνοτροπίας του 17ου και 18ου αιώνα. Τμήμα του καθολικού είναι υπόλοιπο του αρχικού, βυζαντινού ναού με τοιχογραφίες του 12ου και αρχών 13ου αιώνα. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μόνασε εκεί για λίγον καιρό.

Από το μοναστήρι όλοι μαζί θα αναχωρήσουμε με το πούλμαν για φαγητό σε παραλίμνια ταβέρνα, όπου θα γευθούμε την περίφημη αθερίνα της Τριχωνίδας, το μοναδικό θαλασσινό ψάρι που ζει σε λίμνη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.

2η ημέρα — Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Πεζοπόροι και Εκδρομείς
09:30 αναχώρηση με το πούλμαν από το ξενοδοχείο για Θέρμο.

Εκδρομείς
Στο Θέρμο, θα περιηγηθούν την πόλη, το χώρο τού Αρχαίου Θέρμου και το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές στο ναό του Θερμίου Aπόλλωνα και την Kαλυδώνα, πήλινα ειδώλια από τη Xρυσοβίτσα, ρωμαϊκές στήλες κ.ά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Πεζοπόροι: Ομάδες Α και Β
Από το Θέρμο το πούλμαν θα συνεχίσει για τη Δοσούλα όπου συρματογέφυρα και «καρέλι».

Ομάδα Α, κυκλική διαδρομή
«Καρέλι» – Άνω Κάμπου – Στράνωμα – Γεφύρι Αρτοτίβας – Άγιος Κωνσταντίνος – Μύλος Πυλαρινού – Γέφυρα Κότσαλου (ποταμός Εύηνος).

Υπέροχη διαδρομή, εύκολη, με πολύ καλή σηματοδότηση, που κινείται στη δυτική πλευρά και έπειτα στην ανατολική πλευρά του Ευήνου. Θα συναντή­σουμε το περίφημο Γεφύρι της Αρτοτίβας, τον παλιό νερόμυλο του Πυλαρινού κοντά στην συμβολή του Εύηνου με τον παραπόταμό του Κότσαλο και το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια, η Ομάδα Α θα μεταβεί με το πούλμαν στο Θέρμο και, μαζί με τους εκδρομείς, θα πάνε στον Πλάτανο, όπου θα συναντηθούν με την Ομάδα Β και όλοι μαζί θα γευματίσουμε και θα περιηγηθούμε στο πανέμορφο και ιστορικό αυτό χωριό στις Ανατολικές πλαγιές του όρους Αλωνάκι σε υψόμετρο 860m.

Ώρες πορείας 3½, 8,3km,  ΥΔ 132m, εύκολη πορεία.

Ομάδα Β
«Καρέλι» Ευήνου – Γεφύρι Αρτοτίβας – Πλάτανος.

Πορεία μαζί με την Ομάδα Α μέχρι τη Γέφυρα Αρτοτίβας· από εκεί συνέχεια, από το μονοπάτι, για τον Πλάτανο.

13,6km (από το Γεφύρι Αρτοτίβας μέχρι τον Πλάτανο 9km), ΥΔ 623m ανάβαση, μέτρια δυσκολία.

Στην επιστροφή από τον Πλάτανο, όλοι μαζί, με το πούλμαν, θα κάνουμε μικρή περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή τού Θέρμου:

Η Αγία Σοφία με εντυπωσιακές πηγές, πλατάνια, νερόμυλους και τον κοιμητηριακό ναό του Αγίου Νικολάου – Ταξιάρχη, που οικοδομήθηκε στη θέση ναού της Άρτεμης (στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε αρχαίο οικοδομικό υλικό).

Ο Μέγας Δένδρος, είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν ο ξακουστός δάσκαλος του Γένους Kοσμάς ο Aιτωλός (1714-1779), ο Πατροκοσμάς, γνωστός για τις προφητείες του, και ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός, λόγιος μοναχός και συγγραφέας του 17ου  αιώνα. Σημαντικό ιερό προσκύνημα του χωριού είναι η μονή τού Αγίου Κοσμά.

Ο οικισμός Μάνδρα στο κέντρο μικρού οροπεδίου, όπου βρίσκεται περίτεχνα χτισμένο το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Παρασκεύης, του οποίου η ιστορική αφετηρία ανάγεται στον 12ο αι., με βάση την μοναδική στο είδος της υπόγεια κρύπτη που ήρθε στο φως το 1993.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.

3η ημέρα — Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 Αλλαγή ώρας: μία ώρα πίσω 04:00 à 03:00

Ομάδα Α πεζοπόρων και Εκδρομείς
08:30 Αναχώρηση με το πούλμαν για την Αγία Σοφία.

Ομάδα Α πεζοπόρων (μικρή πορεία)
Μετάβαση με πούλμαν στην Αγία Σοφία και από εκεί πεζοπορία μέχρι τους Δίδυμους Καταρράκτες του Μοκιστιάνου και επιστροφή στην Αγία Σοφία, 1½ ώρα περίπου. 

Ομάδα Β΄ πεζοπόρων (μεγάλη πορεία)
08:30 Αναχώρηση, πεζή, από το Πετροχώρι για τους Δίδυμους Καταρράκτες του Μοκιστιάνου και την Αγία Σοφία. 4½ ώρες, μέτρια δυσκολία. 

Ο Μοκιστιάνος πηγάζει στην Αγία Σοφία, δηλαδή στη Μόκιστα, όπως την έλεγαν οι παλιοί. Η πρώτη πηγή του Μοκιστιάνου είναι δίπλα στο μέρος όπου βρισκόταν στην αρχαιότητα ο Ναός της Αρτέμιδος, στα ερείπια του οποίου χτίστηκε από παλιά η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Πυκνή βλάστηση, πολλά νερά, ανηφόρες, κατηφόρες και στο τέλος ο επίγειος παράδεισος, μόλις αντικρύσουμε τους Δίδυμους Καταρράκτες και το ποτάμι που δημιουργείται στο σημείο αυτό.

Εκδρομείς 
Από την Αγία Σοφία με το πούλμαν θα κατευθυνθούν προς το χωριό Ανάληψη. Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό αυτό και μέσα από μια όμορφη διαδρομή, βρίσκεται η Μονή του Ιωάννη του Πρόδρομου που σύμφωνα με πατριαρχικό σιγίλλιο χρονολογείται στον 12ον αιώνα.  Η μεγάλη δράση τού μοναστηριού τοποθετείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Από την Ανάληψη θα συνεχίσουν προς Καλούδι, Δουναίικα, Κάτω Μακρινού και Καψορράχη. Λίγο έξω από την Καψορράχη αξίζει μια  στάση στο Μούρτο, στο μικρό φυσικό λιμανάκι με τα πολλά αιωνόβια πλατάνια να αγγίζουν σχεδόν την λίμνη. Τέλος από το δρόμο προς Πάμφιο και Σιταράλωνα θα επιστρέψουν στην Αγία Σοφία και θα συναντηθούν με τους πεζοπόρους.

Από εκεί θα ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα, ακολουθώντας την παραλίμνια διαδρομή προς το Αγρίνιο, όπου σε κάποιο ταβερνάκι θα γευματίσουμε.

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ο Σύλλογος διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει το ανωτέρω πρόγραμμα πεζοποριών και εκδρομών σε περίπτωση που αυτό επιβάλλεται λόγω των καιρικών συνθηκών ή άλλων αστάθμητων παραγόντων και απρόβλεπτων καταστάσεων.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Βίκυ Παπάζογλου-Οικονόμου: 210-7223-690 ή 697-7220-486
Μαρίνα Σαράκου και Λευτέρης Φαρασόπουλος: 210-9968-769 ή 694-5544-251 

Δεν υπάρχουν σχόλια: