Τηλέφωνο: 210-3615-779 (βλ. & κάθε εκδρομή)

Γραφεία: Σόλωνος 34, 106 73 ΑΘΗΝΑΙ

ypaithrioszwi@gmail.com

Οι ώρες αναχωρήσεως νοούνται από τα γραφεία μας. Αφετηρία διαδρομής πούλμαν: Από τα γραφεία-μας ή, για νότιους προορισμούς, το Ζηρήνειο Κηφισιάς. Δυνατότητα επιβιβάσεως και από τις εξής στάσεις: Ευαγγελισμός - Αμπελόκηποι - Αγ. Βαρβάρα - Υγεία - Παραδεισος - Eurobank - Σχολεία Αμαρουσίου - Ζηρίνειο - Κανάρη/Shell - γέφυρα Βαρυμπόμπης. Ρωτήστε για λεπτομέρειες!

2019-01-22

Κ-27-Ιαν-2019 — Πάρνηθα: Μ. Κλειστών – Σπήλαιο Πανός – Μ. Αγ. Κυπριανού & Ιουστίνης


Την προσεχή Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 θα επαναλάβομε μια γνωστή μα ενδιαφέρουσα πεζοπορία στην Πάρνηθα, που είχαμε μερικά χρόνια να κάνομε: Το πούλμαν θα μας αφήσει στην παλαίφατο Μονή Κλειστών κοντά στη Φυλή (Χασιά), την οποία θα επισκεφθούμε κατά κρίση του αρχηγού. Από εκεί θα ανηφορίσομε και, περνώντας πίσω από την κορυφή Άρμα, θα καταλήξομε στο Σπήλαιο του Πανός. Το Σπήλαιο έχει αρχαιολογική σημασία, λέγεται δε και Λυχνοσπηλιά χάρη στα πολλά αρχαία αναθηματικά λυχνάρια που βρέθηκαν εκεί. Από Το Σπήλαιο θα ανεβούμε λίγο ακόμη για να κατηφορίσομε στη συνέχεια μέχρι τη σχετικά νεότευκτη Μονή των Αγ. Κυπριανού και Ιουστίνης, κέντρο των Ορθοδόξων του Πατρίου Ημερολογίου, από όπου θα μας παραλάβει το πούλμαν.

Το μεγαλύτερο μέρος της πορείας είναι στα γνωστά, καλοσημαδεμένα μονοπάτια της Πάρνηθας. Περιλαμβάνει όμως, πριν από την άνοδο για το σπήλαιο του Πανός, έναν απότομο κατήφορο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αντίθετα, τα λίγα μέτρα ανόδου στον βράχο πάνω από το Σπήλαιο, εντυπωσιάζουν μεν, έχουν όμως καλά πατήματα και μόνιμο σχοινί για να κρατηθείς.

Τυχόν μη-πεζοπόροι μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για επίσκεψη των δυο μοναστηριών και, στο ενδιάμεσο, να επισκεφθούν τα ερείπια του αρχαίου φρουρίου της Φυλής —σύντομος περίπατος.

Από ταβέρνες η Φυλή προσφέρει αρκετή επιλογή!

Συνοπτικά στοιχεία εκδρομής 4349

Αναχώρηση
Από τα γραφεία-μας στις 08:00 ή μισή ώρα αργότερα από την Κηφισιά, στο Ζηρίνειο και, αντίστοιχα, από τα καθιερωμένα ενδιάμεσα σημεία —βλ. κεφαλή του ιστολογίου.

Χαρακτηριστικά διαδρομής
Διάσχιση. Ορεινή πεζοπορία με μερικές δυσκολίες (βλ. πιο πάνω). Πορεία με εναλλαγές ανήφορου και κατήφορου και συνολικές υψομετρικές διαφορές ~750
m ανάβαση και ~700m κατάβαση. Ώρες πορείας χωρίς στάσεις: ~5.

Τηλεφωνικές δηλώσεις 19:00...21:00
στα γραφεία-μας (βλ. «κεφάλι» ιστολογίου)
Κα Ράνια Κυβέλου 210-8658-457 &/ή 697-7793-727
Κα Αλίκη Μέλλου 210-6813-049 &/ή 697-7507-753.

Δεν υπάρχουν σχόλια: