Τηλέφωνο: 210-3615-779 (βλ. & κάθε εκδρομή)

Γραφεία: Σόλωνος 34, 106 73 ΑΘΗΝΑΙ

ypaithrioszwi@gmail.com

Οι ώρες αναχωρήσεως νοούνται από τα γραφεία μας. Αφετηρία διαδρομής πούλμαν: Από τα γραφεία-μας ή, για νότιους προορισμούς, το Ζηρήνειο Κηφισιάς. Δυνατότητα επιβιβάσεως και από τις εξής στάσεις: Ευαγγελισμός - Αμπελόκηποι - Αγ. Βαρβάρα - Υγεία - Παραδεισος - Eurobank - Σχολεία Αμαρουσίου - Ζηρίνειο - Κανάρη/Shell - γέφυρα Βαρυμπόμπης. Ρωτήστε για λεπτομέρειες!

2019-01-29

Κ-03-Φεβ-2019 — Κιθαιρών: Βρύση Τσία – καταφύγιο (– κορυφή) – Βίλια



Μετά απουσία τεσσάρων ετών επιστρέφομε στον Κιθαιρώνα την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019. Το πούλμαν, μετά σύντομη στάση για καφέ, θα μας ανεβάσει μέχρι στη βρύση Τσία, λίγο πάνω από τα Βίλια. Εκεί θα χωρισθούμε σε δύο ομάδες:

Η πεζοπορική ομάδα θα ανεβεί μόνο μέχρι το καταφύγιο και θα κατεβεί στα Βίλια από διαδρομή που, στο μεγαλύτερο μέρος-της, διαφέρει από εκείνη της ανάβασης. 

Η ορειβατική ομάδα θα ανεβεί κι αυτή μέχρι το καταφύγιο μα με ταχύτερο ρυθμό και, μετά στάση εκεί, θα συνεχίσει μέχρι την πλησιέστερη κορυφή του Κιθαιρώνα. Για την κατάβαση, απλώς θα αντιστρέψει την πορεία της ανάβασης και, με το πούλμαν, θα καταλήξει στα Βίλια όπου θα βρει την πεζοπορική ομάδα.

Και οι δύο διαδρομές είναι πάνω σε σαφή μονοπάτια και λίγο σε χωματόδρομο. Και στις δύο εναλλάσσονται λιβάδια με δάσος και έχουν ωραία θέα προς τη θάλασσα και τα βουνά της Πελοποννήσου· από την κορυφή όμως έχει και θέα προς βορράν.

Τυχόν μη-πεζοπόροι μπορούν να περπατήσουν από τη βρύση Τσία μέχρι τα Βίλια και να δουν τα αξιοθέατα της κωμόπολης. Π.χ. η εκκλησία της Μεταμόρφωσης, με τον επιβλητικό τρούλλο, είναι έργο του φημισμένου αρχιτέκτονα του τέλους του 19ου και αρχών του 20ού αιώνα Ερνέστου Τσίλλερ.

Ως γνωστόν, στα Βίλια υπάρχουν πολλές δυνατότητες για φαγητό σε ταβέρνα. Όσοι όμως συμμετάσχουν στην ορειβατική ομάδα, σκεπτόμενοι τους άλλους, ας κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, επιλέγοντας κατάλληλα το τί θα φάνε· άλλωστε καλό είναι να έχουν προσφάι στο σακίδιο που θα το έχουν ήδη φάει κοντά στην κορυφή.

Συνοπτικά στοιχεία εκδρομής 4350

Αναχώρηση
Από τα γραφεία-μας στις 08:00 ή μισή ώρα νωρίτερα από την Κηφισιά, στο Ζηρίνειο και, αντίστοιχα, από τα καθιερωμένα ενδιάμεσα σημεία —βλ. κεφαλή του ιστολογίου.

Χαρακτηριστικά διαδρομής
Πεζοπορική ομάδα: Διάσχιση. Ορεινή πεζοπορία με λίγη δυσκολία πάνω από τα Βίλια επειδή το μονοπάτι είναι γεμάτο χαλαρές πέτρες. Υψόμετρο εκκίνησης ~620
m, σταθερός ανήφορος μέχρι το μέγιστο ~1’100m, σταθερός κατήφορος μέχρι το πέρας ~460m. Ώρες πορείας 5-5½.
Ορειβατική ομάδα: Πήγαιν’-έλα. Ορειβατική πεζοπορία με τις συνηθισμένες δυσκολίες λίγο κάτω από την κορυφή. Υψόμετρο εκκίνησης και κατάληξης ~620m, μέγιστο 1’358m. Ώρες πορείας 6-6½.

Τηλεφωνικές δηλώσεις 19:00...21:00
στα γραφεία-μας (βλ. «κεφάλι» ιστολογίου)
Κα Βασιλική Πιτυρίγκα 210-6104-812 &/ή 695-1630-863
Κα Αλίκη Μέλλου 210-6813-049 &/ή 697-7507-753.
-

Δεν υπάρχουν σχόλια: