Τηλέφωνο: 210-3615-779 (βλ. & κάθε εκδρομή)

Γραφεία: Σόλωνος 34, 106 73 ΑΘΗΝΑΙ

ypaithrioszwi@gmail.com

Οι ώρες αναχωρήσεως νοούνται από τα γραφεία μας. Αφετηρία διαδρομής πούλμαν: Από τα γραφεία-μας ή, για νότιους προορισμούς, το Ζηρήνειο Κηφισιάς. Δυνατότητα επιβιβάσεως και από τις εξής στάσεις: Ευαγγελισμός - Αμπελόκηποι - Αγ. Βαρβάρα - Υγεία - Παραδεισος - Eurobank - Σχολεία Αμαρουσίου - Ζηρίνειο - Κανάρη/Shell - γέφυρα Βαρυμπόμπης. Ρωτήστε για λεπτομέρειες!

2018-03-01

Πάσχα 2018 στη Σέριφο (αντί στη Λέσβο)


Αλλαγή: Το τετραήμερο του Πάσχα, Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου μέχρι Δευτέρα του Πάσχα 9 Απριλίου, θα το περάσομε στη Σέριφο, όχι στη Λέσβο. Λεπτομέρειες πολύ σύντομα στο παρόν ιστολόγιο. 
Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου, ώρα 20:00: Συνάντηση στον Πειραιά, στο σημείο επιβιβά­σεως του πλοίου Blue Star 1 για τη Λέσβο, και επιβίβαση αναχώρηση του πλοίου ώρα 21:00. 

Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου: Άφιξη στις 07:55 το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, επιβίβαση στο τοπικό πούλμαν και στάση στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πρωινό ατομικά. Εμβλήματα της πόλεως είναι το μεγαλόπρεπο κάστρο, ο ναός του Αγίου Θεράποντα με τον εντυπωσιακό τρούλο και στην άκρη του λιμανιού το άγαλμα της Ελευθερίας.


Προαιρετική επίσκεψη, λίγο έξω από την πόλη, στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη–Tériade (έργα γνωστών καλλιτεχνών, αντίτυπα των «Μεγάλων Βιβλίων» και της καλλιτεχνικής επιθεώρησης Verve που ίδρυσε, με λιθογραφίες των Σαγκάλ, Ματίς, Πικάσο, Λεζέ κ.α. και αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων) και στο γειτονικό Μουσείο Θεόφιλου. 

Όσοι δεν πάνε στο μουσείο, μπορούν να περιηγηθούν στα πλακόστρωτα σοκάκια, το λιμάνι και την κεντρική αγορά της πόλης και να ανακαλύψουν τις ομορφιές της αρχοντικής αυτής πόλης.

Επιστροφή από το μουσείο και αναχώρηση όλων για επίσκεψη στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μόριας (2ου–αρχών 3ου μ.Χ. αι.) και το μοναστήρι των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.  Στη συνέχεια αναχώρηση για το Μόλυβο ή αλλιώς Μήθυμνα, μία από τις ομορφότερες μεσαιωνικές καστροπολιτείες παγκοσμίως. Άφιξη και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο «Άδωνις», όπου και θα μείνομε για όλο το διάστημα.

Οι πεζοπόροι θα ανέβουν στο κάστρο του Μόλυβου ενώ οι εκδρομείς θα πάνε με το πούλμαν. Απέναντι βλέπουμε τις Μικρασια­τικές ακτές στην περιοχή της Τρωάδας, το ακρωτήριο Λεκτόν και την Αλεξάνδρεια Τρωάδος, σημερινό Baba Kale, και δεξιά μας μπορούμε να δούμε μέχρι το Αϊβαλί. Μεσημεριανό φαγητό ατομικά, στον Μόλυβο.

Το απόγευμα αναχώρηση για τον παραδοσιακό οικισμό Πέτρα. Θα δούμε τα νεοκλασικά σπίτια του 19ου-20ού αι., με τις περίτε­χνες πόρτες και τα όμορφα ρόπτρα, το «αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας», ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα δείγματα παρα­δοσιακής αρχοντικής κατοικίας στη Λέσβο, και θα ανέβουμε τα 114 λαξεμένα σκαλιά για το Ναό της Παναγίας Γλυκοφιλού­σας (1742), που δεσπόζει στην κορυφή του βράχου στο κέντρο του οικισμού, με εκπληκτική θέα. 

Επιστροφή με το πούλμαν στο Μόλυβο για τον Επιτάφιο. Βραδινό ατομικά.

Μεγάλο Σάββατο 7 Απριλίου, 08:30: Αναχώρηση εκδρομέων και πεζοπόρων για τη Μονή Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου Υψηλού (8ος ή 12ος αι.), σε θέση με εκπλη­κτική θέα (634μ) στον εκτεταμένο χώρο του Απολιθωμένου Δάσους, και αρχιτεκτονική φρουρίου, με πολεμίστρες και οχυρωματικό πύργο. Θα συνεχίσουμε για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους, στο Σίγρι, με εκθέματα μοναδικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Το μουσείο περιλαμβάνει σπάνια απολιθώματα, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανι­σμούς που εμφανίστηκαν στον πλανήτη, μέχρι την εμφάνιση των ανεπτυγμένων φυτών και τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Επίσης παρουσιάζονται με μακέτες και γραφήματα τα γεωλογικά φαινόμενα και οι συνδεόμενες με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους διεργασίες και η γεωλογική ιστορία του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκ. χρόνια.


Στη συνέχεια: Πεζοπόροι: Θα περπατήσουν στα μονοπάτια των Πάρκων Σιγρίου και Πλάκας με τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς, μεταξύ άλλων, δένδρου κανέλλας και λεύκας —ΩΠ ~3.

Εκδρομείς: Μπορούν να κάνουν περιπάτους στα μονοπάτια του Πάρκου Σιγρίου, δίπλα από το Μουσείο, με τα επί τόπου απολιθωμένα υπολείμματα του καταπράσινου δάσους, που καταστράφηκε από τις εκρήξεις και τη λάβα και ανήκουν σε πολλά αρχαία είδη των σημερινών φυτών. Στη συνέχεια θα μεταβούν στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Σίγρι με το κάστρο των μέσων του 18ου αι. Συνάντηση με τους πεζοπόρους, μεσημεριανό φαγητό και αναχώρηση για επίσκεψη στην Ερεσό και τη Σκάλα Ερεσού και κατόπιν επιστροφή στη Μήθυμνα. Ανάσταση θα γιορτάσομε στη Μήθυμνα και προβλέπεται παραδοσιακή συνεστίαση μετά.

Κυριακή Πάσχα 8 Απριλίου, 09:00: Αναχώρηση πεζοπόρων και εκδρομέων και μετά­βαση για επίσκεψη στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου, την Καλλονή, τη Σκάλα Καλλονής και την Ιερά Μονή Λειμώνος, που ιδρύθηκε το 1526 από τον Αγ. Ιγνάτιο Αγαλλιανό πάνω στα ερείπια βυζαντινού μοναστηριού.  Επιστροφή στη Μήθυμνα για το αναστάσιμο γεύμα. Το απόγευμα, οι πεζοπόροι θα περπατήσουν μέχρι το μεταλλικό φάρο του Μολύβου, στην άκρη ενός βράχου κάθετου στη θάλασσα σε ύψος 29μ, με θέα το Αιγαίο και το ηλιοβασίλεμα.

Δευτέρα Πάσχα 9 Απριλίου, 08:30 Αναχώρηση εκδρομέων και πεζοπόρων για την Αγιάσο.

Πεζοπόροι: Θα κάνουν τη διαδρομή Αγιάσος – Αγ. Ανάργυροι – Ασώματος, που περνά μέσα από δάσος, ελαιώνες και λίγες καλλιέργειες, με ρυάκια και πηγές, που αφθονούν στην περιοχή. Διάσχιση, 6.650μ, ΩΠ 1½, ΥΔ 160μ ανάβαση.

Εκδρομείς: Στην Αγιάσο μπορούν να επισκεφθούν την ιστορική εκκλησία της Παναγίας (αρχών του 18ου αι.), την Καφαντερία, στολίδι της Πλατείας Αγοράς Αγιάσου, το Αναγνωστήριο και τον «κήπο της Παναγίας» με το ιστορικό καφενείο και τον αιωνόβιο πλάτανο. Θα συνεχίσουν με το πούλμαν για τον Ασώματο, όπου θα συναντηθούν με τους πεζοπόρους. Ο Ασώματος είναι ορεινό χωριό με γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια, πέτρινα σπίτια, όμορφες μαρμάρινες βρύσες και γραφικά καφενεία με κληματαριές.

Συνάντηση εκδρομέων και  πεζοπόρων και αναχώρηση για το Πλωμάρι. Περιήγηση στα πλακόστρωτα σοκάκια του. Ουζάκι με παραδοσιακούς μεζέδες ή/και μεσημεριανό φαγητό (ατομικά) στη σκιά τού υπεραιωνόβιου πλατάνου στην παλιά συνοικία της κωμόπολης με τα αρχοντικά που έχουν μείνει αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Αναχώρηση για το λιμάνι της Μυτιλήνης και επιβίβαση στο πλοίο BLUE STAR 1, το οποίο αναχωρεί για τον Πειραιά ώρα 20:00.

Τρίτη Πάσχα 10 Απριλίου:  06:55  Άφιξη στον Πειραιά. Τέλος εκδρομής…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Σύλλογος διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει το ανωτέρω πρόγραμμα πεζοποριών και εκδρομών σε περίπτωση που αυτό επιβάλλεται λόγω των καιρικών συνθηκών ή άλλων αστάθμητων παραγόντων και απρόβλεπτων καταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: