Τηλέφωνο: 210-3615-779 (βλ. & κάθε εκδρομή)

Γραφεία: Σόλωνος 34, 106 73 ΑΘΗΝΑΙ

ypaithrioszwi@gmail.com

Οι ώρες αναχωρήσεως νοούνται από τα γραφεία μας. Αφετηρία διαδρομής πούλμαν: Από τα γραφεία-μας ή, για νότιους προορισμούς, το Ζηρήνειο Κηφισιάς. Δυνατότητα επιβιβάσεως και από τις εξής στάσεις: Ευαγγελισμός - Αμπελόκηποι - Αγ. Βαρβάρα - Υγεία - Παραδεισος - Eurobank - Σχολεία Αμαρουσίου - Ζηρίνειο - Κανάρη/Shell - γέφυρα Βαρυμπόμπης. Ρωτήστε για λεπτομέρειες!

2018-03-16

Πάσχα 2018 στη Σέριφο, 6-9 Απριλίου



Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου

06:30 Συνάντηση στον Πειραιά, στο σημείο επιβίβασης του πλοίου Διονύσιος Σολωμός για Σέριφο και επιβίβαση στο πλοίο, το οποίο αναχωρεί στις 07:15.

11:50 άφιξη στο λιμάνι της Σερίφου, το Λιβάδι, και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο Ναϊάς ή σε ξενώνες. Μεσημε­ριανό φαγητό ατομικά.

Εκδρομείς: Το απόγευμα, με το λεωφορείο ή από το μονοπάτι, θα μεταβούν στην Πάνω Χώρα, που είναι πρότυπο μεσαιωνικού οχυρωμένου οικισμού και χωρίζεται σε δύο συνοικίες, την Πάνω και την Κάτω Χώρα.

Πεζοπόροι: Θα πάνε με λεωφορείο στον Κένταρχο κι από κει θα πεζοπορήσουν προς τη Χώρα, σε λιθόστρωτο δρόμο που εξυπηρετούσε τις αγροτικές ανάγκες των κατοίκων στην κοιλάδα των Παλιών Μιτάτων, με θαυμά­σια θέα στο πέλαγος και εναλλαγές τοπίου με γρανιτένιους βράχους, αμπέλια και ξερολιθιές. ΩΠ 2½. ΥΔ 520m, 7,6km.

Συνάντηση εκδρομέων και πεζοπόρων στην Πιάτσα Πάνω Χώρας, όπου το Δημαρχείο και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου με τοιχογραφίες του Σεριφιώτη αγιογράφου Απόστολου Γκρέκου.

Θα περιπλανηθούμε στις συνοικίες με τις πολυάριθμες εκκλησίες, τα διώροφα ή τριώροφα στενομέτωπα σπίτια, που συνδέονται μεταξύ τους με δαιδαλώδη μικρά σοκάκια. Ακολουθώντας τα, θα φθάσουμε στην κορυφή του λόφου με τα ερείπια του Ενετικού κάστρου, που χτίστηκε το 1434 από την Ενετική οικογένεια Μικιέλι. Στο υψη­λό­τερο σημείο του βράχου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου (251m) με θαυμάσια θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω νησιά —Σίφνο, Κύθνο, Μήλο, Κίμωλο. Λίγο πιο κάτω, χτισμένη στο κοίλωμα ενός βράχου, βρίσκεται η εκκλησία του Άη Γιάννη του Θεολόγου, πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αθηνάς, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ενώ, σύμφωνα με τη τοπική μυθολογία, σε μια κατακόμβη της εκκλησίας είναι θαμμέ­νο το κεφάλι της Μέδουσας, που το έφερε ο Περσέας και «πέτρωσε» το νησί.

Το βράδυ θα παρακολουθήσουμε την περιφορά του Επιταφίου στα στενά της Πάνω και Κάτω Χώρας, κατά τα Κυκλαδίτικα παραδοσιακά έθιμα.

Επιστροφή στο Λιβάδι και βραδινό φαγητό ατομικά.

Μεγάλο Σάββατο 7 Απριλίου

Εκδρομείς: Μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους στο Λιβάδι ή, οι πιο γενναίοι, να κάνουν μπάνιο στη διπλανή παραλία Αυλόμωνα ή να πάνε στη Χώρα. Στην Κάτω Χώρα, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και το Ηρώο, μπορούν να επισκεφθούν το Λαογραφικό Μουσείο, με ελεύθερη είσοδο, και την Αρχαιολογική Συλ­λογή, στην Πλατεία Μύλων Άνω Χώρας, με εκθέματα από τον 4ο π.Χ. έως τον 7ο μ.Χ. αι.

Πεζοπόροι Α! και Β! ομάδες: 08:30 Αναχώρηση με λεωφορείο για τον Πύργο και το ελικοδρόμιο (περιοχή Γύφτικα).

Α! ομάδα, μεγάλη πορεία: Πύργος – Γαλανή – παραλία Συκαμιά – Παναγιά – Μακελί – Ελικοδρόμιο – Χώρα – Λιβάδι. ΩΠ ~5, 13km.

Β! Ομάδα, εύκολη πορεία: Ελικοδρόμιο (περιοχή Γύφτικα) – Χώρα – Λιβάδι. ΩΠ ~1½.

Η διαδρομή είναι τμήμα παλιού μονοπατιού των μεταλλωρύχων, ονομάζεται «δρόμος των πλακών» και είναι ένα από τα ωραιότερα λιθόστρωτα στη Σέριφο. Το ακολουθούσαν παλιά οι μεταλλωρύχοι για να φτάσουν στις δυτικές περιοχές του νησιού και να πιάσουν δουλειά. Κατασκευάστηκε το 1858 και είναι καλοδιατηρημένο χάρη στην καλή αρχική κατασκευή του.

Το βράδυ, εκδρομείς και πεζοπόροι θα παρακολουθήσουν την τελετή της Ανάστασης στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Λιβάδι και μετά θα δειπνήσουν όλοι μαζί.

Κυριακή Πάσχα 8 Απριλίου

08:30 Αναχώρηση εκδρομέων και πεζοπόρων με λεωφορείο για επίσκεψη στο Μεγάλο Λιβάδι, τον Κουταλά, τη Μονή Ταξιαρχών και τον Κένταρχο. Καθ’ οδόν θα επισκεφθούμε τον Άσπρο Πύργο, ένα από τα αξιοθέατα του νησιού, πιθανώς φρυκτωρία, που έχει αναστηλωθεί.

Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί Κουταλάς και Μεγάλο Λιβάδι αναπτύχθηκαν την εποχή τής εκμετάλλευσης των μεταλλείων, τέλη 19ου–αρχές 20ού αι., όταν εγκαταστάθηκαν μεταλλευτικές εταιρίες που εκμεταλλεύονταν το πλούσιο υπέδαφος. Ήταν μεταλλευτικά κέντρα του νησιού μέχρι το 1963, όταν τα μεταλλεία έκλεισαν. Στον Κουταλά υπάρχουν ερείπια της εποχής, σκάλα φορτω-εκφόρτωσης, βαγονέτα και στοές ορυχείων στις γύρω πλαγιές, που έχουν το χρώμα της σκουριάς. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν οι πετρόκτιστες κατοικίες των μεταλλωρύχων, μερικές από τις οποίες επισκευάστηκαν και χρησιμοποιούνται ως θερινές κατοικίες.

Στο Μεγάλο Λιβάδι υπάρχουν το ερειπωμένο νεοκλασσικό κτίσμα που στέγαζε τα γραφεία της εταιρείας των μεταλλείων «Σέριφος–Σπηλιαλέζα» και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με αξιόλογες τοιχογρα­φίες του 17ου αιώνα. Και εδώ υπάρχουν υπολείμματα των μεταλλευτικών εργασιών, η σκάλα φορτω-εκφόρ­τωσης του 1932, βαγονέτα, ράγες, ερείπια κτιρίων και άλλα μηχανήματα για τις εργασίες εξόρυξης.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τη Μονή Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ (1572), με αρχιτεκτονική φρουρίου, πολεμίστρες, υψηλό εξωτερικό τοίχο και εσωτερική αυλή. Το 1617, στη Μονή ιδρύθηκε αλληλοδιδα­κτικό σχολείο. Ο ναός είναι ρυθμού τρίκογχου, μονόχωρου με τρούλο, οι σωζόμενες τοιχογραφίες αποδίδονται στον Εμαννουήλ Σκορδίλη (17ος αι.) και απεικονίζουν την πάλη του Αρχαγγέλου με το θηρίο της Αποκάλυψης, τον Δράκοντα, που καταπίνει βασιλείς και επισκόπους. Οι εικόνες τού τέμπλου είναι χαρακτηριστικά δείγματα της Κρητικής Σχολής.

Ο Κένταρχος πήρε το όνομά του από τα ερείπια ενός θολωτού υπέργειου τάφου («Θόλος») κάποιου Ρωμαίου εκατόνταρχου και με παραφθορά έγινε «Κένταρχος».

Επιστροφή στο Λιβάδι για το Πασχαλιάτικο γεύμα.
Το απόγευμα, βόλτα στη Χώρα και το Κάστρο.

Δευτέρα Πάσχα 9 Απριλίου 

Εκδρομείς: Μπορούν να κάνουν κοντινούς περίπατους στα Λιβαδάκια και να απολαύσουν τον καφέ τους. 

09:00 Πεζοπόροι: Αναχώρηση για την παραλία του Αγίου Σώστη, περπατώντας σε άσφαλτο, χωματόδρομο και μονοπάτι. Το ομώνυμο εξωκλήσι βρίσκεται στα βράχια, δίπλα σε μια μικρή χερσόνησο που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί με μια στενή λωρίδα χρυσίζουσας άμμου. Οι γενναίοι μας προλαβαίνουν να κάνουν μια τελευταία βουτιά στη θαυμάσια αυτή παραλία.  ΩΠ 2½,  5,2km.

Αναχώρηση και επιβίβαση στο πλοίο Διονύσιος Σολωμός, που αποπλέει από το λιμάνι της Σερίφου ώρα 14:40, άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά 19:15.

Τέλος εκδρομής…

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1.       Οι δαπάνες για όλα τα γεύματα/δείπνα θα είναι ατομικές· προβλέπεται όμως, για όσους το θέλουν, κράτηση θέσεων στο ίδιο εστιατόριο για το βραδινό μετά την Ανάσταση και για το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα.

2.       Τηλεφωνικές δηλώσεις/πληροφορίες:
       Κα Αλίκη Μέλλου 210-6813-049 &/ή 697-7507-753.
          Κα Βίκυ Παπάζογλου 210-7223-690 &/ή 697-7220-486

3.       Προκαταβολή €70,00 στον λογαριασμό στο όνομα Σύνδεσμος Εκδρομών Υπαίθριος Ζωή Αθηνών στην Alpha Bank IBAN GR83 0140 8130 8130 0200 2008 780· φροντίστε, στην κατάθεση ή το έμβασμα να καταχωρηθεί η λέξη σεριφος  καθώς και το επωνυμο & ονομα σας.

4.       Ο Σύλλογος διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει το ανωτέρω πρόγραμμα πεζοποριών και εκδρομών σε περίπτωση που αυτό επιβάλλεται λόγω των καιρικών συνθηκών ή άλλων αστάθμητων παραγόντων και απρόβλεπτων καταστάσεων.
-

Δεν υπάρχουν σχόλια: