Τηλέφωνο: 210-3615-779 (βλ. & κάθε εκδρομή)

Γραφεία: Σόλωνος 34, 106 73 ΑΘΗΝΑΙ

ypaithrioszwi@gmail.com

Οι ώρες αναχωρήσεως νοούνται από τα γραφεία μας. Αφετηρία διαδρομής πούλμαν: Από τα γραφεία-μας ή, για νότιους προορισμούς, το Ζηρήνειο Κηφισιάς. Δυνατότητα επιβιβάσεως και από τις εξής στάσεις: Ευαγγελισμός - Αμπελόκηποι - Αγ. Βαρβάρα - Υγεία - Παραδεισος - Eurobank - Σχολεία Αμαρουσίου - Ζηρίνειο - Κανάρη/Shell - γέφυρα Βαρυμπόμπης. Ρωτήστε για λεπτομέρειες!

2019-11-12

Κ-17-Νοε-2019 — Πεντέλη: Διάσχιση με παλιές και νέες εκκλησίες και λατομεία


Την ερχόμενη Κυριακή 17 Νοεμβρίου (επέτειο του «Πολυτεχνείου») θα ξανακάνομε την εκδρομή εδώ κοντά, στην Πεντέλη που έφερε τόσο καλά σχόλια την άνοιξη. Επαναλαμβάνομε όσα είχαμε γράψει τότε:

Θα βιώσομε πως ήδη έξω από το κατώφλι-μας, με λίγη δραστική πεζοπορία, μπορούμε να δούμε ενδιαφέροντα πράγματα. Η πορεία-μας θα αρχίσει στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, στην Οδό Αμαδρυάδων της Δροσιάς (περιοχή Ρέα). Το μονοπάτι ανηφορίζει κάπως απότομα μέχρι το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, συνεχίζει λιγότερο απότομα και περνά από το μικροσκοπικό εξωκλήσι του Αγ. Νικήτα και καταλήγει στο εξωκλήσι του Αγ. Λουκά που είναι το πιο αξιόλογο και έχει πηγή και λείψανα κελιών. Από εκεί άλλο μονοπάτι θα μας οδηγήσει περίπου οριζόντια μέχρι το υπαίθριο Μουσείο Παλιάς Λατομικής Τέχνης στη θέση Αλούλα. Εκεί θα ξεκουρασθούμε λίγο και θα αρχίσομε τον ανήφορο για το διάσελο που θα μας οδηγήσει προς τη νότια πλευρά του βουνού πάνω από την αξιόλογη και λειτουργούσα Μονή του Αγ. Παντελεήμονα. Ανάλογα με τον καιρό και τις διαθέσεις, θα κατεβούμε στη Μονή και θα ξανανεβούμε για να συνεχίσομε, οριζόντια και κατηφορικά πλέον, την πορεία-μας προς τη λεγόμενη «σπηλιά Νταβέλη» όπου φαίνονται ίχνη αρχαίου λατομείου μαρμάρου για το κτίσιμο των μνημείων της Ακρόπολης. Από εκεί το μονοπάτι ακολουθεί στενά τον αρχαίο λιθαγωγό, δηλ. στρωμένο δρόμο από τον οποίο κατέβαζαν τους όγκους μαρμάρου μέχρι να τους φορτώσουν σε ειδικά μεγάλα κάρα. Θα δούμε πώς συγκρατούσαν τους όγκους μαρμάρου για να μην κατρακυλήσουν. Θα δούμε και έναν σπόνδυλο (τμήμα κίονα) που τον εγκατέλειψαν εκεί διότι είχε ραγίσει. Το μονοπάτι-μας θα καταλήξει στο τέρμα της Οδού Περικλέους της Νέα Πεντέλης.

Όσοι τυχόν δεν θέλουν να κάνουν ολόκληρη την πορεία μπορούν να επισκεφθούν, αρχικά, με αυτοκίνητο, τη Μονή του Αγ. Παντελεήμονα και στη συνέχεια να πλησιάσουν οδικώς όσο γίνεται τη Σπηλιά Νταβέλη και μετά να περπατήσουν μέχρις αυτήν και ίσως να κατεβούν λίγο τον λιθαγωγό.

Η μεταφορά-μας στην αρχή της διαδρομής καθώς και από το τέλος-της μπορεί να γίνει με δημόσια ή με ιδιωτικά μέσα —συνεννοηθείτε δηλώνοντας τη συμμετοχή-σας.
  
Για ταβερνόφιλους η Νέα Πεντέλη προσφέρει αρκετές επιλογές.

Συνοπτικά στοιχεία εκδρομής 4.380

Αναχώρηση
Από τα γραφεία-μας στις 08:00 ή από το Ζηρίνειο Κηφισιάς μισή ώρα αργότερα και αντίστοιχα από ενδιάμεσα σημεία —βλ. κεφαλή του ιστολογίου.

Χαρακτηριστικά διαδρομής 
Διάσχιση. Πεζοπορική, κυρίως σε καλά μονοπάτια, με όμως αρκετά απότομες κλίσεις κατά τόπους. Υψόμετρο αρχής και τέλους ~450m, μέγιστο 850m. Για επίσκεψη της Μονής Αγ. Παντελεήμονα χρειάζονται πρόσθετα ~80m ανέβα-κατέβα. Ώρες καθαρής πορείας για όλο το πρόγραμμα 4½…5.

Τηλεφωνικές δηλώσεις 19:00...21:00
στα γραφεία-μας (βλ. «κεφάλι» ιστολογίου)
Κα Ραχήλ Μποτόν 210-5230-884 &/ή 693-7728-641
Κα Αλίκη Μέλλου 210-6813-049 &/ή 697-7507-753

Δεν υπάρχουν σχόλια: