Τηλέφωνο: 210-3615-779 (βλ. & κάθε εκδρομή)

Γραφεία: Σόλωνος 34, 106 73 ΑΘΗΝΑΙ

ypaithrioszwi@gmail.com

Οι ώρες αναχωρήσεως νοούνται από τα γραφεία μας. Αφετηρία διαδρομής πούλμαν: Από τα γραφεία-μας ή, για νότιους προορισμούς, το Ζηρήνειο Κηφισιάς. Δυνατότητα επιβιβάσεως και από τις εξής στάσεις: Ευαγγελισμός - Αμπελόκηποι - Αγ. Βαρβάρα - Υγεία - Παραδεισος - Eurobank - Σχολεία Αμαρουσίου - Ζηρίνειο - Κανάρη/Shell - γέφυρα Βαρυμπόμπης. Ρωτήστε για λεπτομέρειες!

2019-10-01

Κ-06-Οκτ-2019: Αίγινα


Την προσεχή Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 θα αποχαιρετίσομε το καλοκαίρι με μια εκδρομή στην Αίγινα που συνδυάζει πεζοπορικό, πολιτιστικό, και θαλάσσιο ενδιαφέρον. Θα οδηγήσει την εκδρομή η Κα Αλέκα Συμεωνίδου-Γαντέ, παλιά Υπαίθρια που έχει, κατά κάποιον τρόπο, την Αίγινα ως δεύτερη πατρίδα.

Το πρώτο μέρος της πορείας αρχίζει και τελειώνει στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, το οποίο συναντούμε στην άσφαλτο προς Σουβάλα, μετά την είσοδο του μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου. Σ’ αυτό θα επισκεφθούμε τη μεσαιωνική πολιτεία του λόφου της Παλιοχώρας. Οι οικίες αυτής της παλαιάς πρωτεύουσας της Αίγινας καταστράφηκαν ολοσχερώς τον 16ο αιώνα στη διάρκεια της επίθεσης του Μπαρμπαρόσα, ο οποίος λόγω των χριστιανικών-του καταβολών λέγεται ότι άφησε μόνο τις εκκλησίες ανέπαφες· έτσι, σε πολλές από αυτές, σώζονται αξιόλογες πρώιμες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες.  Ακολουθούμε το δεξί μονοπάτι, το οποίο θα οδηγήσει κυκλικά προς την κορυφή με το Κάστρο και τους δίδυμους ναούς. Στην επιστροφή, από άλλη πλευρά και περνώντας από την πλατεία του οικισμού με την Επισκοπή, τον καθολικό ναό του Αγίου Γεωργίου και το ασκηταριό του Αγίου Διονυσίου του Ζακυνθινού (επισκόπου Αιγίνης τον 16ο αιώνα), επιστρέφουμε στο σημείο αφετηρίας.

Το δεύτερο τμήμα της πορείας αρχίζει με 700m άσφαλτο και συνεχίζει με δασικό χωματόδρομο με γενικώς ανατολική, κατηφορική κατεύθυνση και μέσα σε δάσος θα καταλήξομε στη θάλασσα μεταξύ Σουβάλας και Βαγίας. Στον δρόμο μπορούμε να προσκυνήσομε και να ξεκουρασθούμε στο γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Η διαδρομή τελειώνει με σύντομο παραλιακό μονοπάτι, πάνω από ωραίους βραχώδεις σχηματισμούς, γραφικά λιμανάκια, χαρακτηριστικούς κέδρους (ακριβέστερα: άρκευθους), ωραίες παραλίες μέχρι την αρκετά γραφική και άνετη ταβέρνα «Χορεύτρα» που έχει παραλία για μπάνιο.

Φαγητό στην ταβέρνα ή από το σακίδιο.

Όσοι δεν θέλουν να περπατήσουν πολύ, μπορούν να κάνουν μόνο το δεύτερο τμήμα της πορείας αφιερώνοντας χρόνο για επίσκεψη της Μονής του Αγ. Νεκταρίου. Το πρώτο τμήμα της πορείας είναι συντομότερο και περιλαμβάνει συχνές στάσεις στα διάφορα εκκλησάκια· περιλαμβάνει όμως ανήφορους.

Οι μετακινήσεις από το λιμάνι προς την αφετηρία και από το πέρας-της πίσω στο λιμάνι θα γίνουν με ταξί —προέκυψε πως είναι ο συμφερότερος τρόπος. Επίσης με ταξί (δική-τους, χωριστή χρέωση!) θα μετακινηθούν όσοι δεν θέλουν να περπατήσουν καθόλου για να μεταβούν από τη Μονή του Αγ. Νεκταρίου μέχρι την ταβέρνα.

Συνοπτικά στοιχεία εκδρομής 4.374

Αναχώρηση από Πειραιά πλοίου Αγ. Νεκτάριος
Συγκέντρωση στον Πειραιά, στην Αποβάθρα Ε8, στις 07:50 (λόγω ομαδικού εισιτηρίου)· το πλοίο φεύγει 08:20.

Επιστροφή από Αίγινα: Αναχώρηση πλοίου: 18:15.

Χαρακτηριστικά διαδρομής
Πρώτο τμήμα: Κυκλική, με ανήφορο στην αρχή και κατήφορο αργότερα, και πολλές στάσεις στις διάφορες εκκλησίες. Διάρκεια πορείας με στάσεις: 1½ ώρα.
Δεύτερο τμήμα: Διάσχιση σε χωματόδρομο και μονοπάτια, γενικώς κατηφορική. Διάρκεια πορείας χωρίς στάσεις: 3 ώρες.

Τηλεφωνικές δηλώσεις 19:00...21:00
στα γραφεία-μας (βλ. «κεφάλι» ιστολογίου)
Κα Αλίκη Μέλλου 210-6813-049 &/ή 697-7507-753
Κα Αλέκα Συμεωνίδου-Γαντέ 693-2032-268
-  

Δεν υπάρχουν σχόλια: