Τηλέφωνο: 210-3615-779 (βλ. & κάθε εκδρομή)

Γραφεία: Σόλωνος 34, 106 73 ΑΘΗΝΑΙ

ypaithrioszwi@gmail.com

Οι ώρες αναχωρήσεως νοούνται από τα γραφεία μας. Αφετηρία διαδρομής πούλμαν: Από τα γραφεία-μας ή, για νότιους προορισμούς, το Ζηρήνειο Κηφισιάς. Δυνατότητα επιβιβάσεως και από τις εξής στάσεις: Ευαγγελισμός - Αμπελόκηποι - Αγ. Βαρβάρα - Υγεία - Παραδεισος - Eurobank - Σχολεία Αμαρουσίου - Ζηρίνειο - Κανάρη/Shell - γέφυρα Βαρυμπόμπης. Ρωτήστε για λεπτομέρειες!

2018-05-08

3ήμερο 50ής/Αγ. Πνεύματος 26…28 Μαΐου 2018 στην Καρυστία


ΚΑΡΥΣΤΙΑ – ΟΧΗ: ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΔΗΜΟΣΑΡΗ
Σάββατο 26 Μαΐου 2018
08:00 Συνάντηση στη Ραφήνα, στο σημείο επιβίβασης του πλοίου για το Μαρμάρι και επιβίβαση στο πλοίο, το οποίο αναχωρεί στις 09:00.
10:00 Άφιξη στο Μαρμάρι από όπου μετάβαση με πούλμαν στην Κάρυστο και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο Γαλαξίας.
11:00 Αναχώρηση εκδρομέων και πεζοπόρων και μετάβαση με το πούλμαν στο χωριό Μύλοι.
Εκδρομείς: Θα επισκεφθούν το γραφικό χωριό Μύλοι, που πήρε την ονομασία του από τους πολλούς νερόμυλους που λειτουργούσαν κάποτε στο ποτάμι Πλατανίτσες, που κατεβαίνει από την Όχη προς την Κάρυστο. Ήταν πρωτεύουσα της περιοχής μέχρι το 1848 και οι πετρόκτιστες κρήνες, τα παλιά αρχοντικά και τα τοξωτά γεφύρια μαρτυρούν την ακμή τού παρελθόντος. Οι εκδρομείς μετά θα συνεχίσουν με το πούλμαν για το Κοκκινόκαστρο-Castello Rosso.
Πεζοπόροι: Μύλοι-Κύλινδροι (Κολόνες), επιστροφή από τα ίδια στους Μύλους και μετάβαση στο Κοκκινόκαστρο ΥΔ 400μ, ΩΠ 2½ περίπου. Tο αρχαίο λατομείο μαρμάρου και κατασκευής κιόνων για οικοδομήματα ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής (1ος αι. π.Χ. …2ος μ.Χ. αι.) σταμάτησε να λειτουργεί απότομα για άγνωστους λόγους και σήμερα υπάρχουν ακόμη δέκα επεξεργασμένες κολόνες/κύλινδροι, πεσμένες στο έδαφος, που περιμένουν να ταξιδέψουν. Το κάστρο της Καρύστου, είναι της εποχής των Σταυροφοριών και πήρε το όνομα Castello Rosso (κόκκινο κάστρο) λόγω του χρώματος των τειχών του. Βρίσκεται στην κορυφή λόφου, στη νότια πλευρά του οποίου απλωνόταν η Παλαιοχώρα, η μεσαιωνική πόλη.
Συνάντηση πεζοπόρων και εκδρομέων και επιστροφή στην Κάρυστο. Μπάνιο σε μία από τις κοντινές παραλίες.
Το απόγευμα, πεζοπόροι και εκδρομείς μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους στο λιμάνι, να κάνουν περίπατο στο Μπούρτζι (burg-πύργος) που κτίστηκε την εποχή της βενετικής κυριαρχίας (1366-1470) για τη φύλαξη του λιμανιού ή/και να απολαύσουν ένα απογευματινό μπάνιο.
Κυριακή 27 Μαΐου 2018
07:00 Αναχώρηση πεζοπόρων και εκδρομέων με το πούλμαν για το καταφύγιο της Όχης. Ο δρόμος σταματά λίγο πριν το καταφύγιο.
Εκδρομείς: Θα συνεχίσουν με το πούλμαν για επίσκεψη στο Καστανόδασος και επιστροφή στην Κάρυστο. Όσοι εκ των εκδρομέων θέλουν, θα συνεχίσουν με το πούλμαν στην παραλία Καλλιανού για μπάνιο.
Πεζοπόροι: Θα ξεκινήσουν λίγο πριν το καταφύγιο, όπου θα τους αφήσει το πούλμαν, για την κορυφή Προφήτη Ηλία (1.398μ), Δρακόσπιτο Όχης και Πετροκάναλο, απ όπου θα ξεκινήσουν την κατάβαση μέσα στο φαράγγι του Δημοσάρη μέχρι την παραλία Καλλιανού. Ανάβαση ΥΔ 440μ και κατάβαση ΥΔ 1.398μ, ΩΠ 6,5-7.
Στην Όχη, σύμφωνα με το μύθο, έσμιξαν ο Δίας και η Ηρα. Το φημισμένο δρακόσπιτό της είναι ένα πανάρχαιο κτίσμα με στέγη από πελώριες πλάκες, τοποθετημένες με αξιοθαύμαστη ακρίβεια και τεχνική, χωρίς συνδετικό υλικό μεταξύ τους. Χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. και, αρχικά, ήταν πιθανότατα λατρευτικού χαρακτήρα.
Το μονοπάτι του Δημοσάρη είναι μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας και από τα αρχαία χρόνια αποτελούσε έναν από τους κυριότερους διαδρόμους επικοινωνίας της νότιας Εύβοιας, που συνέδεε την περιοχή του Κάβο Ντόρο με την Κάρυστο. Είναι κατηφορικό, με μεγάλη ποικιλία βλάστησης και εικόνες που είναι μαγευτικές. Ένα μεγάλο τμήμα του είναι κάτω από την σκιά των πλατανιών, ανάμεσα σε πανύψηλες φτέρες, με κλιμακωτές «πισίνες», καταρράκτες και τρεχούμενα νερά. Στην παραλία Καλλιανού θα απολαύσουμε το μπάνιο στη θάλασσα του Αιγαίου. Συνάντηση με τους πεζοπόρους και επιστροφή με το πούλμαν στην Κάρυστο.
Σημείωση: Γεύμα στην καντίνα της παραλίας Καλλιανού ή, δεν έχει ανοίξει, με ό,τι έχουμε στο σακκίδιο.
Δευτέρα 28 Μαΐου 2018
08:00 Αναχώρηση εκδρομέων και πεζοπόρων με το πούλμαν για το νοτιότερο και πιο κοντινό χωριό του Κάβο Ντόρο, τον Πλατανιστό, που πήρε το όνομα από την πλούσια βλάστηση με πλατάνια, χάρη στα νερά που ρέουν ολόγυρα.
Εκδρομείς: Μπορούν να επισκεφθούν στον Πλατανιστό την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, που χτίστηκε με υλικά των αρχαίων της περιοχής και, επίσης, τον κοντινό οικισμό Μαστρογιαννέικα. Στη συνέχεια θα πάνε στην παραλία Ποτάμι, μία από τις ωραιότερες παραλίες της «έξω» Εύβοιας, με κρυστάλλινα νερά, στο στενό του Κάβο Ντόρο/Καφηρέα, απέναντι από την ΄Ανδρο.
Πεζοπόροι: Από τον Πλατανιστό θα πεζοπορήσουν, κατεβαίνοντας το φαράγγι, μέχρι την παραλία Ποτάμι. Η διαδρομή είναι παραποτάμια, με θέα τη θάλασσα των στενών του Κάβο  Ντόρο απέναντι από την Άνδρο. ΥΔ ανάβασης 180μ, κατάβασης 370μ. ΩΠ 2½ -3.
Συνάντηση πεζοπόρων και εκδρομέων και επιστροφή στην Κάρυστο.
17:45 Αναχώρηση και μετάβαση με το πούλμαν στο Μαρμάρι για το πλοίο που αποπλέει στις 19:00· άφιξη στο λιμάνι της Ραφήνας 20:00.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1.       Τηλεφωνικές δηλώσεις/πληροφορίες:
Κα Αλίκη Μέλλου 210-6813-049 &/ή 697-7507-753
Κα Βίκυ Παπάζογλου 210-7223-690 &/ή 697-7220-486
2.       Οι δαπάνες για όλα τα γεύματα/δείπνα θα είναι ατομικές.
3.       Προκαταβολή €50,00 στον λογαριασμό:
Alpha Bank στο όνομα Σύνδεσμος Εκδρομών Υπαίθριος Ζωή Αθηνών
IBAN GR83 0140 8130 8130 0200 2008 780
φροντίστε, στην κατάθεση ή το έμβασμα να καταχωρηθεί ως αιτιολογία η λέξη Κάρυστος καθώς και το επώνυμο & όνομά σας.
4.       Ο Σύλλογος διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει το ανωτέρω πρόγραμμα πεζοποριών και εκδρομών σε περίπτωση που αυτό επιβάλλεται λόγω των καιρικών συνθηκών ή άλλων αστάθμητων παραγόντων και απρόβλεπτων καταστάσεων.
Εάν υπάρξουν δηλώσεις άνω των 15 ατόμων, μπορεί να διατεθεί πούλμαν για μετάβαση στο λιμάνι της Ραφήνας και επιστροφή, από τα σημεία επιβίβασης-αποβίβασης, που αναφέρονται στην κεφαλή στου ιστολογίου του Συλλόγου μας http://ypaithrioszoi.blogspot.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: