Τηλέφωνο: 210-3615-779 (βλ. & κάθε εκδρομή)

Γραφεία: Σόλωνος 34, 106 73 ΑΘΗΝΑΙ

ypaithrioszwi@gmail.com

Οι ώρες αναχωρήσεως νοούνται από τα γραφεία μας. Αφετηρία διαδρομής πούλμαν: Από τα γραφεία-μας ή, για νότιους προορισμούς, το Ζηρήνειο Κηφισιάς. Δυνατότητα επιβιβάσεως και από τις εξής στάσεις: Ευαγγελισμός - Αμπελόκηποι - Αγ. Βαρβάρα - Υγεία - Παραδεισος - Eurobank - Σχολεία Αμαρουσίου - Ζηρίνειο - Κανάρη/Shell - γέφυρα Βαρυμπόμπης. Ρωτήστε για λεπτομέρειες!

2017-03-31

Πάσχα 2017 στο Πήλιο

Μεγάλη Παρασκευή...Δευτέρα Διακαινησίμου 

14...17 Απριλίου 2017 (4 μέρες/3 διανυκτερεύσεις)


Μεγάλη Παρασκευή

Αναχώρηση 07:30 από τα γραφεία τού Συλλόγου (Σόλωνος 34) και μισή ώρα αργότερα από το Ζηρίνειο Κηφισιάς.

Άφιξη στο Βόλο. Θα περπατήσουμε στην παραλία τού καινούργιου λιμανιού προς το Καπνεργοστάσιο και το «Κορδόνι», δηλαδή τον κυματοθραύστη τού λιμανιού που εκτείνεται σε μεγάλο μήκος στη θάλασσα. Περπατώντας στο «Κορδόνι» βλέπουμε από άλλη οπτική την πόλη και το βουνό τού Πηλίου στο βάθος.  Γεύμα στις ταβέρνες τής περιοχής.

Αναχώρηση για τον Άη Γιάννη και εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας.

Μεγάλο Σάββατο 

Πεζοπόροι (Ομάδες Α και Β): 08:30 αναχώρηση των δύο ομάδων για τη διαδρομή Άη Γιάννης – Μούρεσι – Κισσός (7,8km, ΥΔ ~530m, ΩΠ 2½ ώρες χωρίς στάσεις).

Η Ομάδα B, από τον Κισσό, θα συνεχίσει προς Τρία Ρέματα και θα επιστρέψει από το ίδιο μονοπάτι πάλι στον Κισσό (πρόσθετες ~3:00 ώρες). Η πορεία περνάει μέσα από ωραίο δάσος με καστανιές και ψηλές οξιές, όπου συναντούμε καρβουνόλακκους και λιθοσωρούς-πεζούλες, απομεινάρια των παλιών δραστηριοτήτων των κατοίκων και το επιβλητικό μεγάλο Κισσιώτικο Ρέμα με τα μεγάλα και απότομα κομμένα βράχια της κοίτης του.

Εκδρομείς: 8:30 αναχώρηση με το πούλμαν (μέσω Αγίου Δημητρίου, Ανήλιου και Μακρυρράχης) για Ζαγορά (Μονή Μεταμορφώσεως, Ελληνομουσείο, περίφημα αρχοντικά που τα κτίσαν Κονιτσιώτες και Ζουπανιώτες μαστόροι) – Χάνια – Μούρεσι – Κισσό.

Στον Κισσό σώζονται αρκετά παλιά καλντερίμια. Στην πλατεία αξίζει τον κόπο να επισκεφθούμε μία από τις ιστορικότερες εκκλησίες σε ολόκληρο το Πήλιο. Η  Αγία Μαρίνα, τρίκλιτη βασιλική του 1650, ανακαινίσθηκε το 1745 και αγιογραφήθηκε από τον λαϊκό ζωγράφο Παγώνη.  Στον Κισσό, ήδη από το 1753, λειτουργούσε ελληνικό σχολείο στο οποίο, μεταξύ άλλων, υπηρέτησε για λίγο ως γραμματοδιδάσκαλος και ο Ρήγας Φεραίος.

Στον Κισσό συνάντηση πεζοπόρων και εκδρομέων, γεύμα, και επιστροφή στον Άη Γιάννη.

Το βράδυ, μετά την Ανάσταση, δείπνο όλοι μαζί με μαγειρίτσα κλπ. σε ταβέρνα.


Κυριακή Πάσχα

Πεζοπόροι: 09:30 αναχώρηση από Άη Γιάννη για Παπά Νερό – Νταμούχαρη –Τσαγκαράδα. 4,3km, ΥΔ 480m, ΩΠ ~2:00 ώρες.

Εκδρομείς: 09:30 αναχώρηση με το πούλμαν για Νταμούχαρη – Τσαγκαράδα. Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής θα δουν τον γηραιότερο Πλάτανο της Ελλάδας και ίσως της Ευρώπης, ηλικίας τουλάχιστον 1.000 ετών. Κατηφορίζοντας σε ένα μικρό μονοπάτι, ανάμεσα από καστανιές, θα φθάσουν σ’ ένα δάσος με πλατάνια και στο φαράγγι του Μυλοποτάμου, όπου θα δουν το παλαιότερο και πιο γνωστό γεφύρι του Πηλίου. Το τοξωτό γεφύρι χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα (1728), με οξυκόρυφο τόξο που έχει άνοιγμα 12m και ύψος 6m ενώ το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 18m.

Οι δύο ομάδες, όταν επιστρέψουν στην Τσαγκαράδα, θα επιστρέψουν με το πούλμαν στον ΄Αη Γιάννη, όπου θα γευματίσουν όλοι μαζί στην ταβέρνα με σουβλιστό αρνί, κοκορέτσι κλπ.


Δευτέρα Διακαινησίμου

Αναχώρηση 08:00 με το πούλμαν για Μηλιές μέσω Τσαγκαράδας.

Οι πεζοπόροι από τις Μηλιές θα κατευθυνθούν στα Καλά Νερά όπου θα συναντηθούν με τους εκδρομείς —6,3km, ΩΠ ~2 ώρες.  

Οι εκδρομείς θα ξεναγηθούν στις Μηλιές και όσοι θέλουν μπορούν να περπατήσουν μέχρι τη Βυζίτσα σε καλντερίμι από τον σταθμό Μηλιές του τρένου. (1,5km, 30…60 λεπτά με επιστροφή, υψόμετρα: σταθμός 290m, Βυζίτσα 485m).

Οι Μηλιές ιδρύθηκαν τον 16ο αιώνα από κατοίκους ομώνυμου χωριού της Εύβοιας, που κατέφυγαν εδώ (διότι υπήρχε σχετική αυτοδιοίκηση) όταν κατέλαβαν οι Τούρκοι την Εύβοια. Αποτέλεσαν οικονομικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής επί Τουρκοκρατίας, αλλά και επαναστατικό κέντρο το 1821. Η ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών αποτελεί εξαίρετο δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπου ο Άνθιμος Γαζής κήρυξε την έναρξη της Επανάστασης στις 7 Μαΐου του 1821. Αξιόλογο το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου καταλήγει το τρενάκι του Πηλίου που έρχεται από τα Άνω Λεχώνια.

Η Βυζίτσα ιστορικός διατηρητέος οικισμός με εκπληκτική θέα στον Παγασητικό Κόλπο, επιβλητικά αρχοντικά, παραδοσιακά σπίτια, λιθόστρωτα καλντερίμια, βρύσες με κρυστάλλινα νερά.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Ο Σύλλογος διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει το ανωτέρω πρόγραμμα πεζοποριών και εκδρομών σε περίπτωση που αυτό επιβάλλεται λόγω των καιρικών συνθηκών ή άλλων αστάθμητων παραγόντων και απρόβλεπτων καταστάσεων.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Κα Βίκυ Παπάζογλου-Οικονόμου: 210-7223-690 – 697-7220-486
Κα  Σοφία Φαχίδου: 210-3218-440 ή 694-4180-445
##

Δεν υπάρχουν σχόλια: