Τηλέφωνο: 210-3615-779 (βλ. & κάθε εκδρομή)

Γραφεία: Σόλωνος 34, 106 73 ΑΘΗΝΑΙ

ypaithrioszwi@gmail.com

Οι ώρες αναχωρήσεως νοούνται από τα γραφεία μας. Αφετηρία διαδρομής πούλμαν: Από τα γραφεία-μας ή, για νότιους προορισμούς, το Ζηρήνειο Κηφισιάς. Δυνατότητα επιβιβάσεως και από τις εξής στάσεις: Ευαγγελισμός - Αμπελόκηποι - Αγ. Βαρβάρα - Υγεία - Παραδεισος - Eurobank - Σχολεία Αμαρουσίου - Ζηρίνειο - Κανάρη/Shell - γέφυρα Βαρυμπόμπης. Ρωτήστε για λεπτομέρειες!

2009-04-11

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύνδεσμος Εκδρομών "Υπαίθριος Ζωή" (ΥΖ) ιδρύθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1922 και είναι, μετά τον Οδοιπορικό Σύνδεσμο (1921), ο αρχαιότερος εκδρομικός σύλλογος στη χώρα μας. Μέσα στη δεκαετία του '30 ιδρύθηκαν 15 νέα επαρχιακά τμήματα της ΥΖ, με Κεντρική Διοίκηση στην Αθήνα, θεμελιώνοντας τον εκδρομισμό σε όλη την Ελλάδα και δημιουργώντας γνήσιους φυσιολάτρες.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, της κατοχής και της εθνικής τραγωδίας που επακολούθησε, τα μέλη της ΥΖ αναπτύσσουν έντονη εθνική και κοινωνική δραστηριότητα, βοηθώντας όπου και όπως μπορούν. Οργανώνουν συσσίτια, διανομές ρουχισμού, ψυχαγωγία αναπήρων, κατασκηνώσεις για άπορα παιδιά. Η ΥΖ υιοθέτησε επιπλέον το χωριό Νόστιμο Ευρυτανίας προσφέροντας βοήθεια σε 120 οικογένειες.

Μετά τον Πόλεμο συνέχισαν τη δραστηριότητά τους τα τέσσερα Τμήματα του Συνδέσμου: Της Αθήνας (1922), της Θεσσαλονίκης (1935), της Σπάρτης (1936) και της Λάρισας (1937). Από το 2002 και πέρα, τα Τμήματα πήραν τη μορφή ανεξάρτητων Σωματείων: ΥΖ Αθηνών, ΥΖ Θεσσαλονίκης, ΥΖ Σπάρτης και ΥΖ Λάρισας.

Η ΥΖ Αθηνών έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 3800 εκδρομές ημερήσιες, πολυήμερες, πεζοπορικές, ορειβατικές, τουριστικές, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και εκδρομές και κρουαζιέρες στα νησιά μας. Εκτός από την εκδρομική δραστηριότητα, η ΥΖ έχει οργανώσει διαλέξεις και προβολές διαφανειών, εκθέσεις ζωγραφικής, χορούς, συνεστιάσεις σε εντευκτήρια, καταφύγια και ξενοδοχεία και έχει λάβει μέρος στη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων. Το 1935/1936 πρωτοποριακά οργάνωσε συναυλίες στην Επίδαυρο, Κόρινθο και Σπάρτη υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου , που υπήρξε και αυτός μέλος τού Συνδέσμου μας και δεινός ορειβάτης.

Όπως αναφέρεται στο Καταστατικό του Συνδέσμου, μεταξύ των σκοπών του είναι και η μελέτη, έρευνα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Και σε αυτόν τον τομέα η ΥΖ έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της οργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε δενδροφύτευση, αναδάσωση, σωτηρία των ελάτων, πυροπροστασία και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Την αναγνώριση του έργου της Υπαιθρίου Ζωής αποτελεί η απονομή τού Βραβείου της Ακαδημίας Αθηνών το 1987.

Το περιοδικό της ΥΖ Αθηνών, το "ΥΠΑΙΘΡΟ", εκδίδεται από το 1935 έως σήμερα, με ελάχιστες διακοπές από το 1940 ως το 1946, και περιέχει το πρόγραμμα των εκδηλώσεών μας, άρθρα των μελών και φωτογραφίες από τις δραστηριότητες του Συνδέσμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: